melegal blog
melegal blog
#COVID19
Reprogramarea vacanței sau anularea?
Întrebări și răspunsuri
Care sunt opțiunile turiștilor în privința pachetelor turistice rezervate pentru sezonul 2020 în contextul COVID-19?
  • Dorin Zdorovețchi, administrator Invest Tur SRL:
  • Luca Olga, asociat partener la Casa de Avocatură Macovei Enachi: Din punct de vedere legal, turiștii au posibilitatea de a alege un pachet de substituție, de a anula vacanța fără reținerea cărorva penalități în condițiile în care la locul de destinație există pericolul de COVID-19.
*Este IMPORTANT ca turiștii să cunoască că o simplă teama nu este suficient pentru a anula vacanța.

Ce se întâmplă cu sumele achitate dacă turștii cer anularea vacanței?
  • Dorin Zdorovețchi, administrator Invest Tur SRL:
  • Luca Olga, asociat partener la Casa de Avocatură Macovei Enachi: Deci, este important de delimitat dacă e o simplă anulare din cauza că turistul nu vrea să plece din propria dorință, sau cum am spus mai sus, din simpla teamă sau este o anulare din cauza unei situații extraordinare. În primul caz se va reține de către agenția de turism un comision de rezoluțiune a contractului, adică de anulare, care sun prevăzute în contract. Dacă anularea are loc din cauze excepționale, cum ar fi sistarea zborurilor, închiderea hotelului, carantina instituită la destinație, atunci anularea va avea loc fără reținerea penalităților.

Ce opțiune a-ți recomanda turiștilor pentru a diminua pierderile la maxim?
  • Dorin Zdorovețchi, administrator Invest Tur SRL:
  • Luca Olga, asociat partener la Casa de Avocatură Macovei Enachi: Având în vedere că drepturile consumatorilor sunt extrem de protejate atât prin prisma noului Cod civil cât și a altor acte normative, recomand turiștilor să aleagă un pachet de substituție propus de agenția de turism, or în cazul anulării exista o probabilitate mare că companiile aeriene v-or reține și ei anumite penalități de anulare și atunci pierderile v-or fi mai mari. Notă: Aceste recomandări sunt valabile dacă la locul de destinație nu există nici un risc.

Ce reprezintă acest pachet de substituție și care sunt avantajele acestuia?
  • Dorin Zdorovețchi, administrator Invest Tur SRL:
  • Luca Olga, asociat partener la Casa de Avocatură Macovei Enachi: Pachetul de substituție reprezintă un pachet de servicii turistice alternativ propus de agenția de turism, de o calitate echivalentă sau superioară. Avantajele acceptării acestui pachet din punct de vedere legal este că atunci când pachetul de substituție are drept consecință scăderea calității sau a costului pachetului, călătorul are dreptul la o reducere corespunzătoare a prețului, și invers când pachetul de substituție are drept consecință creșterea calității, călătorul nu este obligat să achite suplimentar.

Titlu

Textul text
LUCA Olga
Asociat Partener
Au rămas careva întrebări?
Lasă-ne datele tale și revenim cu un apel
Solicită apel
Lasă-ne datele tale, iar noi te apelăm în curînd
+373 78 775 776
Moldova, mun. Chișinău
str. Mihai Viteazul 15A
Digital Park, et. 3
melegal
creat de
Contacte
Macovei Enachi
Casa de Avocatură*
* Casa de Avocatură MacoveiEnachi reprezintă o Societate civilă creată de Biroul Asociat de Avocați Macovei și Partenerii și Cabinetul Avocatului Enachi Vitalie